Comunicat de presa, Bucuresti, 15 iunie 2020. Pentru al saptelea an consecutiv, Asociatia Alucro a organizat concursul de reciclare creativa cunoscut sub numele de Can Art&Design Festival, cu scopul de a crestere gradul de constientizare cu privire la importanta aluminiului ca material reciclabil, dar si pentru folosirea acestuia in scop artistic.Editia din 2020 a pus Can Art&Design Festival fata in fata cu artisti si pasionati de design, care si-au valorificat creativitatea si iscusinta prin realizarea unor tablouri ce inlocuiesc panza, pensula si culoarea, cu bucati milimetrice din doze de aluminiu, reusind sa puna in rama portrete celebre si idei desprinse din viata.

Dupa cele doua luni deschise inscrierilor, un numar de 52 de lucrari care ilustreaza fie imagini ale unor lucrari deja celebre, fie o viziune proprie a participantilor asupra creatiei artistice, au fost supuse jurizarii. La sectiunea dedicata tablourilor de mari dimensiuni (50.1 x70.1 cm – 100x200 cm) au fost inscrise 25 de tablouri, iar la sectiunea dedicata tablourilor de mici dimensiuni (30x50 cm – 50x70 cm) s-au inscris 27 de tablouri. Galeria foto cu lucrarile inscrise poate fi vazuta aici. Lucrarile inscrise in competitie au fost analizate si punctate de un juriu format din specialisti in arta si design, dar si reprezentanti ai programului european Every Can Counts, sub umbrela caruia este organizat concursul in fiecare an. In baza punctajului obtinut de fiecare participant pentru criteriile originalitate, calitatea executiei si creativitate, cele mai apreciate tablouri la sectiunea tablouri de mari dimensiuni au fost cele realizate de autorii Daniel Loagar, Iulian Emil Moldovan si Diana Loredana Munteanu, toate premiate cu cate 1000 euro.

Tabloul lui Daniel Loagar, numit „Poem Dadaist”, „este o instalatie artistica multipanel (compusa din noua panouri) realizata prin tehnica asamblajului / colajului de obiecte pe lemn. Lucrarea are potential de interactivitate, lasand libertatea privitorului sa inverseze/schimbe pozitia panelurilor, putand rezulta o poveste diferita pentru fiecare in parte, in functie de sensibilitatea si afinitatea fiecaruia.”

A doua cea mai apreciata lucrare la sectiunea tablouri de mari dimensiuni, numita „Youth” este realizata de Iulian Emil Moldovan. Potrivit descrierii oferite de autorul acesteia, tema a fost  aleasa „pentru dinamism, naturalete si vitalitate. Am ales un portret pentru a capta esenta vietii, sclipirea din privire, jocul culorilor din par in bataia soarelui, tonurile pielii si imperfectiunile fiintei umane. Femeia, in sine, fiind un simbol perpetuu al tineretii.”

Sectiunea tablourilor de mari dimensiuni a fost intregita de o reintrepretare a celebrului tablou al lui Gustav Klimt, „Sarutul”. Potrivit autoarei, Diana Loredana Munteanu, „lucrarea e realizata prin alaturarea si/sau suprapunerea fragmentelor de aluminiu utilizand preponderent tehnica mozaic. Tabloul pastreaza culorile originale imprimate pe dozele colectate; dupa sortarea fragmentelor de aluminiu, au fost lipite pe panza astfel incat sa respecte formele jucasuse din celebra opera a lui Gustav Klimt.”

colaj t1

La sectiunea dedicata tablourilor de mici dimensiuni, alte trei tablouri au incantat juriul si au fost premiate cu cate 500 euro. Tabloul „The Mentor”, realizat de Angelin Stanciu, este un potret al lui Salvador Dali, realizat in totalitate din doze de aluminiu.

Prin tabloul „Zana Reciclina”, Alina Madlèn Badeanu a ales sa transmita un mesaj in acord cu tema concursului, prin crearea unui personaj numit „Reciclina”, care „iubeste natura si lucrul manual si stie cat de mult conteaza fiecare doza reciclata, asa ca strabate lumea in lung si-n lat adunand doze pe care le croieste minutios transformandu-le in obiecte noi.”

Cea de-a treia lucrare premiata la aceasta sectiune a fost cea realizata de Sabina Stan, „Intre doua batai de inimi”. Asa cum este descris de autoare, „tabloul ilustreaza doua jumatati de inimi care bat una in acord cu cealalta, ca un ritm de tobe. Mai mult, cele doua jumatati sunt complementare astfel incat daca s-ar suprapune una peste cealalta ar forma o inima intreaga. Bataile inimilor sunt realizate cu doua motoare servo coordonate de un micro-controler.”

colaj t2

 

„Ne aflam la cea de-a saptea editie a concursului Can Art&Design Festival si suntem extrem de incantati de lucrarile inscrise. Competitia si-a dobandit deja un renume in randul celor preocupati de reciclare, dar si de arta in egala masura. Desi concursul s-a desfasurat intr-o perioada marcata de incertitudini pe toate planurile la nivel mondial, au fost si oameni care au gasit puterea de a depasi obstacolele pandemiei si au realizat adevarate opere de arta din doze. Suntem in posesia unor lucrari extraordinare pe care dorim sa le impartasim cu voi toti si care vor face parte dintr-o expozitie. Ceea ce este important de retinut este rezultatul impresionant obtinut dupa acesti sapte ani in care am organizat concursul: am dezvoltat o comunitate activa in ceea ce priveste reutilizarea artistica a dozelor din aluminiu, cu oameni din diferite categorii sociale, cu varste diferite, vibranta, care inspira, o comunitate in continua crestere si care impartaseste aceeasi pasiune: reciclarea.” Declara Adina Magsi, Director General Asociatia Alucro si Managerul Every Can Counts Romania

Din juriul competitiei Can Art&Design Festival au facut parte: Adriana Lucaciu -  artist vizual, profesor universitar doctor la Facultatea de Arte si Design din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania; Lelia Rus -  artist vizual si Doctor in Arte, cu o teza despre imaginea corpului feminin, lect. univ. dr. la Universitatea „Ovidius” Constanta – Facultatea de Arte si Sef de Sectie la Muzeul de Arta  Constanta; Cristina Enache - arhitect diplomat, masterat in Urbanism, doctor in Urbanism, director al Departamentului de Proiectare Urbana si Peisagistica, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Bucuresti; Alexandru Serbanescu – lect. dr. la Universitatea „Ovidius” din Constanta, Facultatea de Arte; Lucien Debever, Director Program Chaque Canette Compte Franta; Adina Magsi – Manager Every Can Counts Romania.

Initiativa concursului apartine Asociatiei Alucro, organizatie nonguvernmentala cu o activitate de 10 ani, care desfasoara in Romania programul european Every Can Counts, dedicat colectarii si reciclarii dozelor din aluminiu, activ in prezent in 19 tari din Europa. Every Can Counts este considerat programul principal pentru promovarea reciclarii dozelor de aluminiu in Europa, incurajand oamenii sa recicleze dozele indiferent de locul in care se afla - acasa, la birou sau „on the go” (parcuri, festivaluri,evenimente sportive, la scoala si universitate), dar si sa le foloseasca in proiecte artistice precum Can Art&Design Festival.  

 

Parteneri media: Designist, The Institute, Metropotam, Ziare.com, Modernism.ro, Green Report, The Trends, IQool, Stiri.ong

Website: www.canartdesignfestival.ro

Facebook: www.facebook.com/CanArtDesingnFestival

Instagram: https://www.instagram.com/canartdesignfestival/

Contact presa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Pentru a va oferi servicii mai bune, www.canartdesignfestival.ro utilizeaza fisiere cookies. Continuand sa utilizati site-ul nostru, acceptati si sunteti de acord cu Termenii, conditiile si Politica de confidentialitate.